Podporujeme Domov svatého Josefa a jejich charitativní sbírku 3 000 Domovenek, aby si svůj sen splnili i další vozíčkáři

Do českých kin vstoupil film Černobyl na kolečkách, a to přesně v den 36. výročí jaderné havárie. Celovečerní dokument vypráví příběh vozíčkáře Honzy Duška s roztroušenou sklerózou. I přes svůj hendikep podnikl náročnou expedici na Ukrajinu, aby ukázal, že ani na vozíku život nekončí. Během premiéry filmu navíc spustil charitativní sbírku 3 000 Domovenek na podporu Domova svatého Josefa ve Dvoře Králové, kde nyní žije. 



Domovenka je poukaz na 1 hodinu cvičení v hodnotě 290 Kč, který může darovat každý na www.domovenka.cz. Díky Domovenkám pomáhají specialisté Domova sv. Josefa lidem s roztroušenou sklerózou k větší soběstačnosti. Aby mohli žít své sny, podobně jako Honza. 


Domov sv. Josefa ve Dvoře Králové chce vybrat tři tisíce Domovenek. A to do 30. května, na který připadá Mezinárodní den roztroušené sklerózy. 


Díky Domovence poskytneme Honzovi odbornou terapeutickou péči. Uděláme vše pro to, abychom mu pomohli k větší soběstačnosti. A nejen jemu! Všem vážně nemocným roztroušenou sklerózou. Děkuji proto těm, kteří se zapojí do sbírky solidarity a darují Domovenku,” uvedl Dominik Melichar, vedoucí Domova sv. Josefa.


Honza Dušek, pacient s roztroušenou sklerózou kvůli závažné nemoci nemůže chodit. Sám si neuvaří. Bez asistence se ani nenají. Přesto svůj život nevzdává. „Ta příroda se tam vzpamatovává. Vstává z popela. Co když tam vstane z popela i jeden týpek na vozíku, který má roztroušenou sklerózu a kterému docházejí síly,” řekl Honza Dušek.


Na Ukrajinu se vydal na podzim, ještě v době míru, vzdát hold u památníku Černobylských hasičů. Na vozíku si projel hlavní město Kyjev a pokusil se zdolat nejvyšší bod Ukrajiny, vrchol Hoverla (2061 m). Skončil těsně pod ním. A spolu s filmaři natočil spoustu dechberoucích záběrů. 

Vybírat záběry dřívějšího krásného Kyjeva a přitom sledovat zpravodajství z těch samých míst, kde teď zuří válka, byla jedna z nejtěžších pracovních věcí vůbec. Točili jsme dokument na místě jedné z největších lidských katastrof země a za půl roku se na stejném místě děje další,“ řekla režisérka filmu Eva Toulová.


Premiéra snímku Černobyl na kolečkách proběhla 26. 4. v 0:23 v pražském kině Bio Oko, a to nejen na den, ale dokonce i na čas přesně na výročí 36 let od jaderné havárie. 


Premiérou pro Honzu příběh nekončí, ale naopak začíná. O své expedici pořádá besedy a věří, že díky sbírce 3 000 Domovenek pomůže dalším lidem na vozíku žít své sny.



Kontakt pro média
Jan Staněk
Domov svatého Josefa
vedoucí fundraisingu a PR
stanek@dsj-zirec.cz


Další kontakty
Eva Toulová, režisérka, toulovaeva@seznam.cz
Petr Hirsch, producent, upoutnika@gmail.com
Pavel Krupař, distributor, pavel.krupar@pannonia-entertainment.eu



Odkazy

Fotografie
Trailer k filmu
O Domovence (web)

Domov svatého Josefa

Co je roztroušená skleróza