Camino na kolečkách na Arcibiskupstvím pražském

Kardinál Dominik Duka dnes udělil požehnání Janu Duškovi a dalším poutníkům,  kteří se 10. května vydají na 600 km dlouhou pouť do Santiaga de Compostela.

Jan Dušek (36), který trpí progresivní formou roztroušené sklerózy, se rozhodl pokořit tzv. Svatojakubskou pouť na invalidním vozíku a dojít do Santiaga s prosbou o zpomalení průběhu nemoci. Na cestu se vydá se svým devítiletým synem, několika přáteli a filmovou kamerou ve dnech 10. 5. – 13. 6. Organizátorem cesty je známý poutník Petr Hirsch (projekt Pěšky kolem světa). Počin Jana Duška chce režisérka Eva Toulová spolu s kameramanem Tomášem Lénárdem, kteří poputují pěšky s ním, zaznamenat v celovečerním dokumentu CAMINO NA KOLEČKÁCH.
Smyslem dokumentu i cesty samotné je ukázat, že na vozíku život nekončí a že i v těžké životní situaci je možné si plnit své sny. Jan Dušek se tak může stát inspirací pro další nemocné i vzorem pro svého malého syna.
„Nechceme, aby byl náš film pouze dokumentoval překonání dlouhé cesty pacientem na vozíčku. Svatojakubská cesta vybízí ke spoustě otázek vedoucí k samotné podstatě člověka. Díky tomu, že s sebou Honza Dušek bere i svého syna, získá snímek hlubší kontext. Doufáme, že se nám povede natočit film, který motivuje ostatní k překonání sebe samých,“ uvedla režisérka Eva Toulová.
„Naší snahou je zprostředkovat široké veřejnosti slasti a strasti takového putování a současně rozšiřovat povědomí o roztroušené skleróze, kterou má v ČR diagnostikováno více než 20 000 pacientů,“ říká hlavní hrdina dokumentu Jan Dušek.
Na cestu poutníkům finančně přispěla velká řada subjektů i jednotlivců. Pouť se uskuteční pod patronací Českého velkopřevorství Vojenského a špitálního řádu svatého Lazara Jeruzalémského, které cestu podpořilo finančně, materiálně i morálně. Díky spolupráci se španělským velkopřevorstvím řádu budou mít poutníci zajištěnou podporu i při samotném putování Španělskem. Jak celá pouť dopadne, se diváci dozvědí už letos na podzim ve vybraných českých kinech. Průběh pouti bude možné sledovat na webu www.caminonakoleckach.cz.
Fotogalerii z požehnání a následující tiskové konference najdete zde.

Foto: Martina Řehořová, Člověk a víra
Camino na kolečkách www.caminonakoleckach.czArcibiskupství pražské www.apha.cz
Vojenský a špitální řád svatého Lazara Jeruzalémského www.oslj.cz

Tisková zpráva 2. května 2017