Z návštěvy Domova svatého Josefa

Domov svatého Josefa (DSJ) je nestátní zdravotnické a sociální zařízení, které zajišťuje lidem nemocným roztroušenou sklerózou (RS) podmínky pro důstojný život, a to jak samotnou komplexní péčí v Domově, tak poskytováním poradenských služeb ohledně domácí péče a RS, stejně jako půjčovnou pomůcek pro snadnější život se zdravotním postižením.
Domov je 1. modelové a zatím stále jediné zařízení v Česku zaměřené na komplexní péči o lidi s tímto nevyléčitelným onemocněním. Je umístěn v prostorách bývalého barokního kláštera v Žirči nedaleko Dvora Králové nad Labem, kde nyní žije Honza Dušek, hlavní aktér Camina na kolečkách.
Při našem putování do Santiaga de Compostela jsme chtěli obyvatele domova symbolickým způsobem vzít sebou. A tak jsme vymysleli návštěvu domova, se setkáním s klienty a po Honzově a Petrově povídání o cestě jsme klientům a obyvatelům nabídli možnost nadiktovat nám svá přání. Ta jsme zapsaly na létající přání, která vypustíme až doputujeme na samý konec cesty. Setkání se uskutečnilo v pátek 24. března 2017 a máme pocit, že se náramně vydařilo. Děkujeme všem, kteří se na přípravě podíleli a podpořili nás v putování do Santiaga.

A zde si můžete prohlédnout dva klipy, které z celé návštěvy vznikly. První, kratší a druhý delší a i s povídáním o domově a o cestě.